joi, 20 ianuarie 2011

Pestera Piatra Altarului

Situata intr-un cadru greu accesibil, dominat de Platoul Padisului si de impresionantele fenomene carstice dintre Cetatile Ponorului si Cetatile Radesii, Pestera Piatra Altarului a fost descoperita in 1984, de un clujean, Daniel Carlugea, membru al Clubului de speologie “Politenhnica” din Cluj. In acest moment pestera este inchisa pentru turisti, fiind accesibila doar oamenilor de stiinta.
Dispune de patru mari galerii: Palatul, Paradisul, Geoda si Altarul Ursilor.
Palatul” este o sala imensa de 30 de metri, urmata de o anticamera “Baldachinul”. Aceasta galerie a luat forma unei catedrale gotice, inalta si ingusta inconjurata de coloane de 15-20 de metri inaltime. Este un monument unic in Romania.
Paradisul” este o sinteza a intregii pesteri. Dispune de spatii imense sprijinite pe coloane si discuri, depuneri diafane de ace, ceva unic in pesterile din Romania. Aceasta galerie se sfarseste brusc cu un parau de “mondmilch” (laptele de luna) este o pasta de culoare alba ce izvoraste dintr-o crapatura a calcarului.
La baza pesterii s-a dezvoltat, pe scara larga, un alt fenomen. Sub oglinda nemiscata, apa supramineralizata a acoperit totul in cristale perfecte de calcit. Fenomenul este rar intalnit pe glob si el face din “Geoda” din Piatra Altarului unul dintre superlativele domeniului subteran. Un popas in Geoda este o experienta unica, un prilej de meditatie asupra perfectiunii cristaline.
Galeria “Altarul Ursilor” este situata orizontal cu bolti arcuite. Mai este denumita si “Cimintirul Ursilor”. Ursul de caverna este un locuitor obisnuit al pesterilor. Aici se pot observa un numar mare de cranii de ursi mai tineri mai batrani.


Unii dintre speologii care au fost la Pestera Piatra Altarului spun ca ar fi printre cele mai frumoase trei pesteri din Europa. Altii afirma ca este cea mai frumoasa din Europa.  Au fost expuse fotografii cu pestera la sediul Organizatiilor Natiunilor Unite de la New York (Octombrie 2008).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu